Wat zijn de voordelen van revenue management?

De maximale omzet halen uit je beschikbare kamers, lijkt dat je wat? Maar hoe haal je het meeste uit je reservaties? Revenue management biedt de oplossing! Wij zochten antwoorden op de belangrijkste revenue management vragen die je als hotel kan hebben en gingen hierbij in gesprek met Angelina Motzo, director of marketing, reservations, sales, & ICT, bij XO Hotels.

Stardekk
Stardekk
15/4/2021

Wat is het doel van revenue management?

Als hotel heb je baat bij het toepassen van revenue management. Met behulp van revenue management wordt het prijsniveau van je kamers en de andere producten die je verkoopt, bepaald. De bedoeling is dat je aanbod perfect afgestemd is op de vraag op elk tijdstip. Het einddoel is dan het behalen van een zo hoog mogelijk rendement en het maximaliseren van de opbrengst.

De kunst bestaat erin om een optimale verhouding tussen je prijs en bezetting te hanteren en zo je kamers aan de maximale prijs te verkopen.  

Wat zijn de voordelen van het aanstellen van een revenue manager en wat doet deze concreet?

Aangezien de focus van de revenue manager ligt op de verkoop, wordt er meer aandacht besteed aan alles wat met prijzen en beschikbaarheid te maken heeft. Zo worden kleine wijzigingen in de markt, direct opgemerkt en verwerkt. Een medewerker die deze taken erbij doet, ziet al snel een drempel om iets te doen omdat er nog andere taken liggen. Data verzamelen en interpreteren is zo’n ding dat blijft liggen, bijvoorbeeld.

Wat zijn de voordelen van revenue management?

Revenue management: enkel voor grote hotels?

Hoe groter je hotel is, hoe complexer je noden zijn. Zo bereik je als groot hotel een breder en gevarieerd publiek en is er een grotere verscheidenheid aan kamertypes. Dan heb je ook meer nood aan een flexibele en dynamische prijszetting. Een groter hotel heeft dus baat bij het aanwenden van een interne revenue manager. Iemand die snel beslissingen kan nemen in een steeds veranderende omgeving.

In een kleiner hotel ligt de focus van de revenue management strategie vooral op de vaste klantenkring, de prijzen van de concurrentie en evenementen in de omgeving. Deze factoren zijn eenvoudig op te volgen met een revenue managementsysteem (RMS) dat automatische analyses voert en zo de beste prijzen toont.

Waarom is een channel manager noodzakelijk voor een goed revenue management?

Wanneer je als hotel met 2 of meer kanalen werkt, werk je best met een channel manager. Door te werken met een channel manager kan rate parity doorgevoerd worden, dit betekent dat dezelfde prijs op alle kanalen gehanteerd wordt. Ook de beschikbaarheid kan globaal aangepast worden waardoor je geen last krijgt van overboekingen.

Onze Cubilis tool biedt een direct zicht op de reserveringen. Op deze manier kun je nieuwe reserveringen verwerken en oude reserveringen eenvoudig terug opzoeken.

"We raden iedereen die met 2 of meer kanalen werkt zeer zeker aan om Cubilis te gebruiken."

Angelina Motzo, XO Hotels

Aan de slag?

Ben je overtuigd en klaar om te starten met revenue management? Kijk zeker eens naar onze connectivity marketplace om te zien met welke revenue managementsystemen wij koppelen.

Wil jij daarbij ook graag overzicht hebben over je beschikbaarheden en prijzen op verschillende kanalen? Probeer dan onze Channel Manager uit. Wij bieden nu een gratis proefversie aan. Vul onderstaand formulier in en boost je strategie!

Also read

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe je Booking Engine optimaliseren voor de feestdagen?

Kerstvakantie op locatie of toch liever thuis? 3 boekingtrends voor België en Nederland!