Up- en cross-selling: Een interessant gesprek met Booking.com!

Hotelgasten wensen een zo vlot mogelijk boekingsproces waar ze op één plaats alle nodige producten of diensten kunnen bestellen voor een onvergetelijke reis. Hotels en B&B’s hebben meteen ook baat bij een vlot boekingsproces om zo eenvoudig aan up- en cross-selling te doen. Maar wat is up- en cross-selling precies en hoe haal je hier als hoteluitbater voordeel uit? We gingen in gesprek met Dieter Jacobs, accountmanager bij Booking.com.

Stardekk
Stardekk
28/10/2020

Wat is het verschil tussen up- en cross-selling?

Upselling betekent een duurder kamertype verkopen, met andere woorden binnen hetzelfde product een duurder product van hetzelfde type aanbevelen. Cross-selling betekent dat je binnen het productgamma dat je als hotel in de aanbieding hebt andere diensten gaat bij verkopen. Zoals bijvoorbeeld bij een kamer een ontbijt verkopen.

Wat zijn de voordelen van cross- en upselling voor hoteleigenaars?

Upselling heeft als voordeel dat een hotel duurdere kamertypes gaat verkopen waardoor de meest verkochte kamer, die meestal ook het goedkoopst is, altijd beschikbaar op de markt is en daardoor meer zichtbaarheid kan genereren.

Wanneer er upselling gebeurt, is het vaak zo dat de klanten die in de hogere kamertypes terecht komen ook betere reviews schrijven, dus het is ook goed voor de online aanwezigheid.

Bij cross-selling gaat het over het feit dat een hotel meerdere producten in zijn aanbod heeft. Je gaat dan de inkomsten niet enkel uit de kamer halen, maar deze gaan algemeen verdeeld worden over de verschillende departementen die er zijn in het hotel.

"Upselling heeft als voordeel dat duurdere kamertypes verkocht worden waardoor de goedkopere kamers steeds beschikbaar blijven en er meer zichtbaarheid is."

Wat zijn de huidige trends in cross-selling?

We zien verschillende technologieën opkomen, zo is er bijvoorbeeld 'concierge desk', wat betekent dat er een tablet op de kamer staat. Dit is specifiek voor de hotellerie om zo aan cross-selling te kunnen doen. We zien ook dat des te meer bedrijven interesse hebben om andere diensten te gaan aanbieden in een hotel. Een voorbeeld is dat activiteiten, die ter plaatste te doen zijn, geboekt kunnen worden vanaf het moment dat de gast in het bedrijf aanwezig is. Ook kunnen er bijvoorbeeld reservaties gemaakt worden bij restaurants.

Hoe zie je de toekomst van up- en cross-selling voor hotelgasten?

In de toekomst zal het vooral gaan over zo frictieloos mogelijk aan up- en cross-selling te kunnen doen. Daarbij hoort veel technologie zodat gasten met een druk op de knop vanop elk toestel en op elk mogelijk moment een extra product kunnen kopen of hun huidige reservering kunnen upgraden. Dit komt dan allemaal automatisch bij de juiste verkoper terecht, op deze manier is iedereen op de hoogte en kan alles vlot geregeld worden.

Wil je aan de slag gaan?

Wil je meer weten over up- en cross-selling en beginnen met de toepassing op je eigen verkoop? Aarzel dan niet en stel een vraag via onderstaand formulier.


Also read

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe je Booking Engine optimaliseren voor de feestdagen?

Kerstvakantie op locatie of toch liever thuis? 3 boekingtrends voor België en Nederland!