Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Meer reizigers bereiken op het juiste moment en zo meer boekingen binnenhalen? Online Travel Agencies doen de marketing voor jou en zijn onmisbaar in je distributie strategie. Maar welke boekingskanalen zijn geschikt om jouw accommodatie te promoten?

Stardekk
Stardekk
26/2/2020
Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Hoteliers en B&B-uitbaters zijn er zich van bewust, je kunt niet meer zonder Online Travel Agencies (OTAs) wanneer je een maximale bezettingsgraad wil bereiken.

Meer nog, grote spelers zoals Booking.com en Airbnb bouwen hun merk sterk uit en wekken spontaan vertrouwen op bij de reizigers. Bijgevolg starten velen hun zoektocht naar een accommodatie meteen op dergelijke boekingsplatformen.

Maar hoe weet je op welke OTAs je het beste adverteert en het meeste boekingen genereert?

Belangrijke parameters bij het kiezen van de juiste OTA's

1) De juiste doelgroep?

“Iedereen is hier welkom” is niet altijd het beste vertrekpunt om het maximale uit je business te halen. Wanneer je de juiste gasten aantrekt, kun je namelijk beter & slimmer tegemoet komen aan hun noden en via upselling of cross-selling het onderste uit de kan halen. Een eenvoudig voorbeeld:

Je bent een B&B gelegen in een mooi natuurgebied, bekend om zijn prachtige fiets- & wandelroutes. Wanneer je backpackers of natuurliefhebbers ontvangt, bied je extra fietsverhuur aan of een picknick-service. Heel wat interessanter dan zakenlui die enkel op de kamer blijven en geen interesse hebben in jouw speciale aanbiedingen, toch?

Eens je je eigen doelgroep afgebakend hebt, kun je de OTA's die goed scoren bij dit type reizigers eruit halen en zo de kans op boekingen verhogen.

"2/3 van alle online boekingen gebeurt via Online Travel Agencies"

Hospitalitynet.org

2) De juiste markt?

Elke OTA heeft zijn eigen succesvolle marktsegment. Sommige OTA's doen het vooral goed in de USA, andere zijn dan weer populairder bij Aziatische reizigers. Ook je type accommodatie speelt een belangrijke rol in je keuze. Zo doen B&B’s het over het algemeen goed op Airbnb. Heb je een ruime vakantiewoning voor een gezin, steek dan eens je licht op bij Vrbo (het vroegere HomeAway).

3) Commissie model?

Elke OTA hanteert een ander commissie-model. Hoeveel moet jouw klant uiteindelijk betalen, de commissie in rekening gebracht? Is de prijs van de kamer dan nog concurrerend genoeg? Sommige OTA's maken gebruik van een vast percentage commissie, bij anderen hangt het dan weer af van de regio of stad waarin je hotel zich bevindt. Neem je tijd om alles te vergelijken en test uit. Alleen zo ontdek je wat voor jouw situatie het beste werkt.

Enkele OTA's in de kijker

Airbnb

Dit jonge boekingskanaal groeit snel! Airbnb gasten trekken er op uit om diverse redenen (werk, familie, romantisch uitje), wat dit platform populair maakt bij verschillende categorieën van reizigers. B&B's die vakantiereizigers ontvangen (leisure) doen het meestal goed op Airbnb. Het is bovendien een ideaal platform om de gaatjes te vullen: zo’n 40% van de boekingen gemaakt op het Airbnb-platform zijn last-minutes.

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Agoda

Agoda is een interessant boekingskanaal wanneer je zichtbaar wil zijn voor Aziatische reizigers. Het hoofdkantoor bevindt zich in het hart van Azië (Singapore). Deze OTA beschikt over een netwerk van verschillende accommodaties zoals appartementen, vakantiewoningen, villa's en hotels. Agoda maakt onderdeel uit van de Booking Holdings, net als bijvoorbeeld Priceline.com en Kayak.

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Booking.com

Booking.com is de grootste speler in Europa en legt de lat hoog voor andere OTA's. Dit boekingskanaal vormt een goede match met elke type accommodatie, voornamelijk populair bij het boeken van ontspannende trips (leisure). Samen met Priceline.com, Kayak, Agoda en nog een paar andere spelers maakt Booking.com deel uit van Booking Holdings. Booking.com is het grootste & best presterende merk in de groep.

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Expedia

De grootste OTA in Amerika, voornamelijk Noord-Amerika. Ook Expedia probeert de reiziger een complete ervaring te geven en maakt het boeken van vliegtickets, hotelreserveringen, huurauto’s en cruisetoerisme mogelijk op 1 platform. De Expedia Group bevat nog andere Online Travel Agencies zoals bijvoorbeeld Vrbo en Hotels.com.

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Hotelbeds

Wil je gebruik maken van wholesalers om je bezetting te verhogen? Hotelbeds is een distributieplatform waar travel agencies, tour operators en vliegmaatschappijen hotels kunnen boeken voor hun klanten. Een manier om een nieuw, succesvol marktsegment te ontdekken.


Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

HRS

Maken zakenreizigers deel uit van jouw doelgroep? Dan is een boekingsplatform als HRS wel het proberen waard. Deze OTA besteedt extra aandacht aan dit type reizigers en zet business deals extra in de kijker. Rekening houdende dat 60% van business trips omgezet worden in Bleisure (business + leisure), is deze doelgroep niet onbelangrijk.

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Trip.com

Trip.com is China's grootste online travel agency. Chinezen reizen steeds meer zelfstandig en minder via georganiseerde groepsreizen. Bovendien is Europa een geliefde bestemming voor langere vakanties. Een boekingsplatform als Trip.com zorgt voor diversiteit in je connectiviteit waardoor je nog meer uithoeken van de wereld kunt bereiken. Reizigers kunnen via dit platform hun accommodatie boeken, maar ook vliegtickets en zelfs treintickets.

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Vrbo

Ben je eigenaar van een vakantiewoning die plaats biedt voor een groep mensen? Steek dan zeker eens je licht op bij Vrbo. Dit boekingsplatform is erg populair bij families of vriendengroepen die voor een langere periode op reis gaan. Stel je je flexibel op? Dan maak je ook kans bij de short-trip reizigers en zelfs weekendtoeristen. Vrbo maakt deel uit van Expedia Group.

In oktober nodigden we HomeAway (nu Vrbo) uit om te praten over belangrijke vaction rental trends. We maakten er een eBook van, veel leesgenot!

Op welke OTA's adverteer je het beste met jouw hotel?

Meer directe reserveringen, minder commissie?

Cubilis Booking Engine

Tot slot is het belangrijk te beseffen dat de eigen hotel website met boekingsmodule nog steeds erg belangrijk is.

OTA’s zijn populair en vele reizigers boeken via deze platformen, dat valt niet te ontkennen. Maar cijfers tonen ook aan dat maar liefst 50% na het ontdekken van een geschikt hotel op een OTA toch nog de persoonlijke hotel website opzoekt.

Hoe meer reserveringen je kunt binnenhalen via de eigen website, hoe minder commissie je moet afgeven. Maar om je  online zichtbaarheid te vergroten en je bezetting te maximaliseren is de hulp van OTA’s veelal welkom. Een gezond evenwicht is de boodschap!

Wil je meer weten over onze Cubilis Booking Engine?

Laat het ons weten en stel gerust al je vragen.

Also read

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe je Booking Engine optimaliseren voor de feestdagen?

Kerstvakantie op locatie of toch liever thuis? 3 boekingtrends voor België en Nederland!