Metasearch: De moeite waard voor jouw hotel of B&B?

De prijs is één van de grootste beslissende factors bij het kiezen van een geschikte overnachtingsplaats. Hét doel van metasearch? Het vergelijken van prijzen eenvoudig maken voor reizigers!

Stardekk
Stardekk
30/7/2020

Metasearch in het kort

Wanneer een reiziger een zoekopdracht invoert op een metasearch site, krijgt deze niet alleen accommodaties te zien die aan de zoekopdracht voldoen, maar worden meteen ook de kamerprijzen van op verschillende boekingsplatformen geafficheerd. Zo ziet de reiziger meteen via welke boekingssite hij het voordeligst kan boeken.

"Geconfronteerd met dezelfde prijs op een OTA of je persoonlijke website, 65% van de klanten zal voor je website kiezen"

Koddi

Metasearch: enkele voordelen

1. Meer online zichtbaarheid

Google wordt een steeds grotere speler in de reisindustrie. Door recente ontwikkelingen zoals Google Maps en Google Hotel Ads krijgt jouw persoonlijke website – wanneer je niet adverteert - minder online zichtbaarheid bij zoekopdrachten. Veel Online Travel Agencies (OTA’s) promoten jouw accommodatie al via Google of andere metasearch platformen en halen zo de boekingen binnen. Adverteren via metasearch zorgt ervoor dat ook jouw eigen website tussen de resultaten komt te staan!  

Metasearch: De moeite waard voor jouw hotel of B&B?

2. Meer directe reserveringen

Een goede online zichtbaarheid is één ding, maar je moet de reiziger ook nog overtuigen via je eigen website de boeking te voltooien. Via metasearch richt je je op een doelgroep die reeds een hoge reisintentie heeft. Ze zijn namelijk al prijzen aan het vergelijken! Dit betekent dus een hogere kans op conversie (een effectieve boeking). Bovendien springt de prijs van je persoonlijke website – vaak de meest voordelige prijs – meteen in het oog tussen de hogere prijzen op je boekingskanalen. Zo verhoog je de kans op rechtstreekse boekingen.

Metasearch: De moeite waard voor jouw hotel of B&B?

3. Je beschikt over alle data van je gast

Nadat je de bezoeker overtuigd hebt, kan deze de boeking meteen voltooien op je website. Geen nood meer aan extra vergelijkingen, de reiziger is zeker dat hij de beste deal slaat. Het gaat hier dus om een directe boeking waarbij je beschikt over alle reserveringsinformatie van je gast. Zo is een goede gastcommunicatie en retargetting na het verblijf perfect mogelijk. Bovendien heb je zo een beter zicht op wie je doelgroep is, en maak jij bijgevolg slimmere keuzes wat boekingskanalen, metasearch platformen en prijsstrategieën betreft. Een win-win dus!

Metasearch: De moeite waard voor jouw hotel of B&B?

Het prijskaartje?

Bij het adverteren op metasearch platformen, maak je gebruik van biedstrategieën. Hierbij kun je kiezen tussen 2 betaalmodellen: het CPC-model (Cost per Click) of het CPA-model (Cost per Acquisition, per voltooide boeking dus). Afhankelijk van het model en je biedingen kom je hoger of lager in de zoekresultaten. Dit valt te bekijken per metasearch platform waarop je wilt adverteren. Het CPA model leunt het dichtste aan bij het commissiemodel van boekingssites. Hierbij kun je dus goed vergelijken: ligt je CPA minder hoog dan de commissie die je betaalt bij veel OTA’s? Dan is metasearch zeker een interessante piste om uit te proberen. Durf te testen en te experimenteren, alleen zo weet je écht wat werkt en wat niet.

"De bekendheid van meta biedingen boven de organische zoekresultaten zal blijven toenemen. Wees goed vertegenwoordigd voordat het te laat is en je niet meer in de zoekresultaten verschijnt."

Alasdair Snow, Triptease

Starten met Metasearch?

Wil je meer directe reserveringen binnenhalen? Dan is het erg belangrijk dat je prijzen concurrentieel zijn en dat de prijzen op je eigen website voordeliger zijn dan die op de boekingskanalen waarmee je koppelt. Anders komt je eigen website er niet goed uit wanneer de reiziger de vergelijking maakt op het metasearch platform. Via een channel manager beheer je vlot je prijzen en beschikbaarheid op alle kanalen, inclusief metasearch sites. Bekijk dus zeker de mogelijke partners waarmee je channel manager kan koppelen en minimaliseer fouten of overboekingen.

Maak je gebruik van de Stardekk Channel Manager (Cubilis)? Dan kun je vlot koppelen met o.a. Trivago en Tripadvisor. Alle mogelijke partners vind je hier terug.

Heb je vragen of wens je meer informatie? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Also read

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe je Booking Engine optimaliseren voor de feestdagen?

Kerstvakantie op locatie of toch liever thuis? 3 boekingtrends voor België en Nederland!