Maximaliseer je online visibiliteit

Als hotelier of uitbater van een B&B of vakantiewoning streef je natuurlijk steeds naar een zo hoog mogelijke bezetting en een optimaal rendement, zeker na een onvoorspelbaar coronajaar.

Stardekk
Stardekk
24/6/2021

We geven je graag enkele aanbevelingen om jouw online zichtbaarheid te verhogen, waardoor natuurlijk ook het aantal reserveringen mee zal stijgen. Een echte win-win dus!

Kies de juiste online partners

Online Travel Agencies (OTA’s) zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken in de reisindustrie en een onmisbare schakel in jouw online distributie strategie. In een vorig artikel hadden we het reeds over de parameters om net die OTA(‘s) te kiezen die het beste aanleunen bij jouw type accommodatie en jouw type klanten. Via onze Connectivity Marketplace vind je trouwens een uitgebreid aanbod aan OTA’s waarmee je kan koppelen, gaande van grote spelers zoals Booking.com of Airbnb, maar ook kleinere lokale spelers. Ga dus na welk klantenprofiel jij hebt en welke OTA’s jou kunnen ondersteunen.

Eens de keuze is gemaakt en je op diverse kanalen aanwezig bent, is het natuurlijk noodzakelijk dat je dit excellent kunt managen en dat je je prijzen en beschikbaarheden in één systeem kan beheren. Ideale software hiervoor is de Cubilis Channel Manager, die eigenlijk fungeert als de motor voor al jouw reservaties en ervoor zorgt dat beschikbaarheden real time over alle kanalen worden aangepast. Hierdoor zijn overboekingen verleden tijd.

Maximaliseer je online visibiliteit

Houd wel in het achterhoofd dat een partnership met een OTA een grote hap uit je budget neemt, want de commissies kunnen oplopen tot soms wel 30%. Daar tegenover staat dat deze partners wel voor heel wat reserveringen zorgen. Het is dus belangrijk voor je rendement om te streven naar een ideale mix tussen boekingen via OTA’s en rechtstreekse, commissievrije reserveringen via je eigen kanalen.

Maak werk van je eigen website

Hoe je het ook draait of keert, je eigen website is en blijft belangrijk als je meer directe boekingen wil binnenhalen en dus voor een beter rendement wil gaan.  Investeer in een duidelijke website die goed converteert en ook mobiel perfect verschijnt. Met andere woorden, reizigers die op jouw website komen, moeten snel de juiste info vinden én moeten aangespoord worden om via jou te boeken omdat de prijs rechtstreeks de laagste is.

"Bij Stardekk bieden we diverse oplossingen aan om van jouw website het boekingskanaal bij uitstek te maken."

De Cubilis Booking Engine, een commissievrije boekingsmodule op je website, is de ideale tool om alle boekingen vlot te laten verlopen. De bijhorende ratebox zorgt er dan weer voor dat de webbezoekers meteen zien dat ze bij jou rechtstreeks de laagste prijs krijgen.

Bovendien kunnen we je ook bijstaan om jouw website in een mooie, klantvriendelijke lay-out te gieten dankzij onze websitetemplates.

Ontdek meer tips om directe reserveringen binnen te halen.

"Een metasearch site is géén boekingssite. Het vergelijkende platform leidt de bezoeker naar verschillende boekingssites."

Zet ook in op metasearch

Naast OTA’s zijn metasearch websites ook belangrijke kanalen om jouw accommodatie uitgebreid te promoten. Wanneer een reiziger een zoekopdracht invoert op een metasearch site zoals bijvoorbeeld Trivago, dan krijgt deze niet alleen accommodaties te zien die aan de zoekopdracht voldoen, maar worden meteen ook de kamerprijzen van op verschillende boekingsplatformen geafficheerd. Zo ziet de reiziger meteen via welke boekingssite hij het voordeligst kan boeken.

Bij Google Hotel Ads en TripAdvisor bijvoorbeeld betaal je per reservatie (cost per acquistion). Bij Trivago en HotelsCombined betaal je wanneer men doorklikt naar je website (cost per click).

Zorg dat reizigers je vinden op Google

Google is nog steeds de populairste zoekmachine wereldwijd, met een marktaandeel van maar liefst 87,95%. De zoektocht naar vakantiebestemmingen - en bijhorende overnachtingen - begint dan ook vaak in Google.

SEO (Search Engine Optimization), SEA (Search Engine Advertising), Google Hotel Ads, …. Je kunt vele middelen aanwenden om een hogere positie te scoren in Google en dat hoeft niet steeds duur te zijn.

Google My Business, een soort van online vitrine voor jouw onderneming, is bijvoorbeeld volledig gratis en biedt tal van voordelen. Je kunt er foto’s op plaatsen, algemene info over jouw accommodatie, maar nog belangrijker: een link naar jouw eigen hotelwebsite.

Ontdek extra tips om hoger te scoren op Google.

Maximaliseer je online visibiliteit

In de kijker op social media

Je geloofwaardigheid en aanwezigheid op social media speelt tot slot ook een essentiële rol om gasten te overtuigen. Vele gasten delen immers foto’s van hun verblijf op facebook en Instagram en inspireren zo andere reizigers.

Voor je zelf ijverig aan de slag gaat op social media, is het goed om na te denken via welke kanalen je jouw doelgroep het best kan benaderen. Heb je bijvoorbeeld eerder een zakelijk publiek, zet dan zeker LinkedIn op je wishlist. Maar ook Facebook en Instagram zijn belangrijke inspiratiebronnen, dit voor diverse types reizigers. Kies ook niet te veel social mediakanalen, want een profiel waar weinig op gepost wordt, geeft ook geen goede indruk.

Op social media kan je kiezen voor organische posts (nieuwtjes, foto’s, video’s, …) die je op je eigen profiel plaatst en die dus enkel gezien worden door de mensen die jouw sociale media profiel bezoeken. Je kan ook kiezen voor betalende oplossingen zoals Facebook en Instagram ads waarbij je jouw accommodatie tegen betaling laat zien aan een publiek dat je vooraf definieert.

Wil je je verder verdiepen in de social media-mogelijkheden voor jouw accommodatie? Lees ons e-book boordevol tips & tricks.

Nog extra vragen om een boost te geven aan je online visibiliteit, aarzel niet om contact met ons op te nemen of vraag een free trial aan van één van onze producten.

Also read

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe je Booking Engine optimaliseren voor de feestdagen?

Kerstvakantie op locatie of toch liever thuis? 3 boekingtrends voor België en Nederland!