Hoe kan je duurzaam ondernemen met Green Key?

Houd je als hotel of B&B rekening met de natuur? Zou het niet fijn zijn moest je je klanten op de hoogte kunnen brengen dat ze bij een ecologisch hotel of B&B boeken? Heb je al gehoord van het Green Key label? Lees dit artikel en ontdek hoe jij erkenning kan krijgen voor je ecologische aanpak.

Stardekk
Stardekk
7/4/2021

Reizigers zijn zich steeds meer bewust van het belang van een lage voetafdruk en eisen dat je als hotel of B&B meer rekening houdt met de natuur. Veel hotels doen dit al, maar hebben nog niet de juiste manier gevonden om deze inspanningen om te zetten in een competitief voordeel. De ecologische pluspunten kunnen gasten namelijk overtuigen om te boeken.

Een Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor hotels en de gehele toeristische sector. Maar hoe behaal je juist een Green Key? Wij gingen in gesprek met Jorine Vermeer, projectmanager van Good Planet, en kwamen meer te weten.  

Wat is een Green Key juist?

Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor toerisme en vrijetijdsbesteding. Dit label biedt een duidelijk kader voor duurzaam ondernemen door een duidelijke lijst met criteria. Bovendien biedt het een internationale erkenning voor de duurzame inspanningen die je als uitbater hebt geleverd.

In Vlaanderen wordt het gecoördineerd door Good Planet en in Wallonië coördineert Inter-Environnement Wallonie (IEW) het Green Key label. In Brussel werken we samen aan Green Key.

Waarom is het belangrijk om als hotel/B&B oog te hebben voor de natuur?

Wij geloven dat duurzaamheid in de toekomst het enige rendabele model wordt. Dit levert Green Key uitbaters nu al een voorsprong en USP op. Het is natuurlijk in eerste instantie belangrijk om oog te hebben voor natuur en milieu om je ecologische voetafdruk te verkleinen en zo bij te dragen aan de bescherming van ons leefmilieu. Maar daarnaast kun je ook veel kosten besparen door je water- en energieverbruik serieus te verlagen.  

"Er zijn veel hotels/B&B’s waar duurzaamheid in het DNA zit. Zo wordt het een compleet belevingsconcept voor de gasten."

Jorine Vermeer

Aan welke criteria dien je als hotel te voldoen om een Green Key te krijgen?

Green Key omvat een uitgebreide set criteria en die criteria zijn allemaal onderverdeeld in verschillende domeinen zoals je op de afbeelding kunt zien:

Hoe kan je duurzaam ondernemen met Green Key?

Een aantal belangrijke domeinen zijn:

  • Energie- en waterbesteding
  • Afvalvermindering en ecologische schoonmaakartikelen
  • Groenonderhoud en duurzame voeding (vb: biologische voeding, lokale- en fairtrade producten en een vegetarisch aanbod).
  • Een MVO-verklaring waarin het beleid gecommuniceerd wordt naar de medewerkers en gasten en deze zo betrokken worden.

Hoe verloopt de procedure om een Green Key te verkrijgen?

Er zijn verschillende stappen om het Green Key label te verkrijgen:

  1. De inschrijving voor het Green Key label start met de zelftest. De uitbater kan dan zelf invullen of ze reeds aan de criteria voldoen.
  2. Als de locatie zich wil inschrijven dient er wel nog een bevestiging gestuurd te worden naar green-key@goodplanet.be.
  3. Na de bevestiging van de inschrijving komt er een controlebezoek van de auditeur.
  4. Hierna ontvang je een verslag met verbeterpunten van de auditeur en dan heb je nog enkele weken om dit in orde te brengen. Sommige zaken duren wat langer, maar als je bewijs hebt dat je alles in gang hebt gezet is dat voldoende.
  5. Vervolgens wordt je dossier bij de jury voorgelegd en besproken. Indien je voldoet aan de criteria, zal je dossier goedgekeurd worden.
  6. Na die jury worden dan de certificaten uitgereikt.

Welke impact heeft het project Green Key tot nu toe nagelaten?

Wereldwijd zijn er al meer dan 3200 locaties gecertificeerd in 65 verschillende landen. België zit in de top 4 met 246 Green Key locaties. Al deze Green Key locaties kunnen garanderen dat zij duurzame inspanningen leveren en hun ecologische voetafdruk systematisch laag houden. In België neemt het aantal Green Key locaties ieder jaar nog toe, dit toont het belang van duurzaam ondernemen.  

© Foto's door Ecohotel Fevery & Made in Louise.

Aan de slag?

Onze klanten Ecohotel Fevery, B&B Bariseele en Made in Louise zijn alvast goed op weg. Zij behaalden alle drie de Green Key. Wil jij ook aan de slag gaan?

Neem een kijkje op de website van Green Key en schrijf je in!

Also read

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe je Booking Engine optimaliseren voor de feestdagen?

Kerstvakantie op locatie of toch liever thuis? 3 boekingtrends voor België en Nederland!